Thursday, January 3, 2013

Mendaki Bukit Tabur (West) Menyaksikan Taburan Bunga Api 2013

Salam semua...

Lama gile tak update blog ni.. sawang spiderman tak byk kot kt sini...

Saya teruja nak update pengalaman saya mendaki Bukit Tabur (West) untuk menyaksikan pancaran taburan bunga api dari puncak... cun gile.. pengalaman baru yang tidak dapat dibayar.. nak, kena tgk sendiri.. :)

Sebenarnya saya ni 1st time mendaki bukit setinggi itu.. naik pukul 10 malam... dengan kasut pinjam ..hahhahha sebab saya tak mau merosakkan kasut sendiri.. pinjam kasut adik.. boleh? mesti boleh kan...jam 11.15 mlm sampai di puncak.. peluh? of course le basah baju.. lenjun.. tapi disebabkan di puncak itu sejuk.. maka terpaksa pakai berlapis-lapis le kan.. sebelum ini saya pernah le juga mendaki .. tp setakat jungle tracking yang simple jer.. BTN di Alor Gajah, sewaktu sekolah dulu adale gak gi hutan .. lupe dah hutan tu..tajuk pe ye.. sekolah menengah.. dan beberapa hutan yang saya dh lupe..boleh? ahhhaha sebab time tu tk de blog..ahhahha :p oh ye.. saya pernah jungle tracking di Kalumpang.. ada pacat kt perut..eeee.. der...ok, agaknye sebab tu kot saya lupe..ahhahha :p

Ok, saya teruskan story di Bukit Tabur... Sepanjang perjalanan naik ke atas.. adale gak jumpa beberapa group.. kiranya kami mendaki samale..  sampai di atas jumpalah kawan-kawan baru yakni kawan² burn..Syafiq, Azrul dan Aisyah...sepatutnye seorang lagi naik sama, tapi dia cancel last minute..  semua kepala best.. :) suka².... tapi saya di dera..hahahaha.. bayangkan 1st time ni naik malam.. saya rasa pada mulanya tidak boleh buat.. sebab kena mendaki batu itu yang tegak 90 darjah ok.. bayangkan tegak.. tapi kena panjat hanya menggunakan tangan dan kaki sahaja.. malam.. malam ok.. ingatkan nk turun tu senang.. esoknye kena turun di tempat yang sama.. alasan cepat sampai bawah.. mmmm er er er.. kiranya saya di dera.. tapi best.. memang best.. rasalah sendiri.. :) 





Saya rasa, naik mcm senang.. turun, lagi susah... naik lagi senang daripada turun.. :p :)  oh saya terlupa nak story pada malam itu.. tepat jam 12 tengah malam, taburan bunga api di serata KL.. tapi 5 minit sebelum 12 tgh malam, genting dah berbunga api dulu.. boleh? boleh kot... pemandangan yang sangat cantik.. saksikan le  gambar-gambar ehsan daripada burn dan azrul.. 

Tido? pergh.. tido tp kul 3 pagi kot saya tido.. sebab tk best tido tanpa menikmati keindahan di puncak.. perasan tk baju putih itu? itule baju ujan rm5 saya..kawan saya tolong belikan...hahhahha.. ujan tu... tp tk lebat.. kami tido bertilamkan batu... berbantalkan beg.. berselimutkan awan.. eh ye ke.. tk gak.. selimut? tk de.. mana ada.. tp ehsan si azrul adale penutup.. tu mcm baju ujan yg besar.. jadile.. dua kali hujan rintik² :) memula ujan sebelum saya nak tido.. stop.. and then, ujan semula sebelum azan.. nasib baik tk lebat.. al-hamdulillah... lupe! ada seorang tu dpt juara tido berdengkur! ahhaha! :p

Esoknya kami bertolak menuruni bukit lebih kurang jam 7 lebih.. mkn skit dulu... takut tk larat.. tp mmg kaki tk berapa larat.. gagahkan jugale.. tp adale dua org tu, terus jln ke dpn.. tp nasib baik tang susah.. nk panjat turun tu dorg tunggu ..ahhahha.. bayangkan nak turun batu tu, kena mengadap batu, kaki tangan kena kuat le kan.. er er er.. nasib baik kawan² tolong bagi arahan..hahhaha! 1st time memang best! nak gi lagi.. yeay! saya happy sebab dapat kawan² yang best.. pengalaman yang best pada awal tahun baru 2013.. al-hamdulillah... 


3 comments:

el said...

siyes ko dakit bukit ayu...aku kagum lah..lau ko suh aku daki konpom aku xnk..hahaha xde stamina..cepat semput boleh hahahahaha

afayufu said...

tau tk pe.... ayu gagahkan je el..ahhahha... best tau.. try le.. ayu weekend je jog pagi dan petang.. skiping mlm² jer..tu pun if ingat nk buat..ahhahaha

tiga lalat said...

sungguh seronok memanjat gunung sambil tengok bungapi ghituuu.